6 juni – en historisk dag

Talaren står inför en folksamling på Sveriges nationaldag, 6 juni, i ett litet samhälle.
 Detta tal innehåller 631 ord och tar 4 minuter och 50 sekunder att framföra.

Talaren står inför en folksamling på Sveriges nationaldag, 6 juni, i ett litet samhälle. Den som inte bor i ett litet samhälle kan enkelt ta bort det stycke som behandlar det ämnet. I talet beskrivs ursprunget till 6 juni som Sveriges nationaldag. De officiella förklaringarna till nationaldagen, Gustav Vasa och författningen 1809, tas upp på ett pedagogiskt och lättsamt sätt. Talet behandlar också hur 6 juni som helgdag påverkar integrationen av invandrare eller nya svenskar.

Visa varukorg

149kr

Utdrag ur talet:

Den 6 juni är sedan 1983 Sveriges nationaldag. Redan 1916 började man fira denna dag som Svenska flaggans dag. 2005 blev den här dagen dessutom en helgdag med syftet att upphöja den nationella samhörigheten.

[…]

Varför då 6 juni? Varför inte någon annan dag? Förklaringen är Gustav Vasa och en författning från 1809. Inte alltför uppfriskande kanske? Men låt oss bena ut det hela.

[…]

Den där författningen från 1809 då? Är det något att bli upphetsad över? Tja, det här med konstitutioner och grundlagar är väl inte alltför festligt. Men om jag formulerar det så här då. Det vi firar är att statens makt över det svenska samhället började delas mellan kungen, riksdagen och högsta domstolen. Tidigare var det främst kungen som bestämde.

[…]

Kundomdöme

Reviews

Det finns inga betyg för detta tal ännu

Bli den första att betygsätta detta tal “6 juni – en historisk dag”

Du får talet i PDF-format direkt efter köp. Du kan även välja att få talet hemskickat med A-post.

Såldes senast till:
Stockholm , Täby, 2017

Information om talskrivaren