Manual för jobbsökande

Denna text visar hur man lyckas bli kallad på jobbintervju med hjälp av en professionell CV och ett framgångsrikt ansökningsbrev.
 Detta tal innehåller 2263 ord och tar 0 minuter och 0 sekunder att framföra.

Denna text visar hur man lyckas bli kallad på jobbintervju med hjälp av en professionell CV och ett framgångsrikt ansökningsbrev.

I dagens läge konkurrerar många om varje ledig tjänst, oavsett vilket arbete det rör sig om. Att få komma så långt som till en anställningsintervju blir för många en ouppnåelig dröm. I all synnerhet om man saknar de rätta kontakterna. Men det finns vissa knep som jämnar vägen. Här ska du få lära dig hur man skriver en professionell CV och ett framgångsrikt ansökningsbrev, något som kan få en arbetsgivare att välja ut just dig för en anställningsintervju, trots att du är alldeles okänd för honom eller henne. Du får både handfasta råd, förklaringar till varför du ska skriva på ett visst sätt och exempel på hur du ska utforma texten i både CV och brev.

275kr

Utdrag ur texten:

[…]

Det ska först sägas att du direkt kan glömma Arbetsförmedlingens jobbansökningsblankett. För det allra mesta åker de jobbansökningarna direkt i papperskorgen, oavsett vilka meriter du har. Varför? Jo, mycket få arbetsgivare är intresserade av anställda som inte ens kan skriva en enkel ansökan på ett vanligt papper. Du kanske tycker att det är orättvist; alla är inte lika duktiga på att uttrycka sig i skrift, men kan utföra ett bra jobb ändå. Jag kan hålla med dig, men nu är det faktiskt så verkligheten ser ut. Världen tillhör den som kan uttrycka sig, eller är smart nog att skaffa hjälp. Och det är ju du, eller hur?

[…]

CV är en förkortning av det latinska uttrycket ”Curriculum Vitae” som betyder ”levnadsteckning”. En levnadsteckning – en kort beskrivning över ditt liv och dina meriter – är också just vad du ska åstadkomma. En CV bör inte vara längre än cirka två A4-sidor och kan se ut som exemplet nedan. Alla rubriker har samma storlek som övrig text, men är i fet stil. Du lägger in en blankrad under varje rubrik, sedan kan du skriva in dina egna uppgifter.

[…]

Nu kommer vi till ett avsnitt där du ska använda ditt omdöme och sunda förnuft. Alla har vi skilda erfarenheter, men allt avslöjar vi inte för vem som helst. Det som du skriver här ska vara sådant som du skulle kunna berätta för din blivande svärmor, första gången ni träffas. Det är inte läge att vara originell bara för att sticka ut. Du har inte en aning om vem som kommer att läsa din CV och vilken bakgrund den personen har. Alltså vet du inte hur hon eller han regerar på upplysningen att du har varit gogodansös på Cypern. Även om DU har en positiv syn på något delas inte den synen av alla.

[…]

Här skriver du in kurser som du har gått utanför den vanliga skolan, på din fritid eller som fortbildning på jobbet. Exempel:

Första hjälpen, Röda Korset 1996

[…]

Ingen arbetsgivare är på det här stadiet intresserad av din partner eller dina barns eller husdjurs namn. För den som kanske har 200 ansökningar att läsa är sådana upplysningar enbart irriterande. Håll dig kort. Använd ditt omdöme. Om du är extrem på något sätt, så håll tyst och ta fram dina normalaste sidor. Inte heller här är det läge att försöka sticka ut eller vara lustig – den arbetsgivare som söker en komiker ringer en artistförmedling. Så här kan en text se ut:

[…]

Hur ett ansökningsbrev ska utformas kan du läsa dig till på många ställen. Hur du ska skriva det för att nå framgång är en helt annan historia.

[…]

Kom ihåg att du aldrig får ljuga, för om du får jobbet kommer du garanterat att hamna i pinsamma situationer förr eller senare, när du avslöjas. Du kommer förmodligen inte att mista ditt arbete, men ingen kommer att lita på dig igen, vare sig som yrkesmänniska eller privatperson.

[…]

Kundomdöme

Reviews

Det finns inga betyg för detta tal ännu

Bli den första att betygsätta detta tal “Manual för jobbsökande”

Du får talet i PDF-format direkt efter köp. Du kan även välja att få talet hemskickat med A-post.