Allmänt tal till alla som fyller jämna ”erfarenheter”

Allmänt tal till alla som fyller jämna ”erfarenheter”

Talet handlar om betydelsen av att bli ihågkommen - och då inte bara under födelsedagar.
 Detta tal innehåller 467 ord och tar 3 minuter och 14 sekunder att framföra.
2 av 5 baserat på 1 betyg
(1 kundbetyg )

Talet handlar om betydelsen av att bli ihågkommen – och då inte bara under födelsedagar. Talaren vinklar vår syn på ålder, som borde räknas i erfarenheter istället för i år, och påpekar att det inte alltid skulle vara en fördel om tiden stod still.

Talet avslutas med: ”Avslutningsvis vill jag göra dig uppmärksam på att vi, under varje år som går, lägger nya erfarenheter till visdomen. Du har samlat rätt många till din ’visdomsbank’. Samtidigt vill jag också tacka dig för möjligheten att dela din dag, när du nu fyller jämna ’erfarenheter’.”

149kr

Ur talets inledning:

"Nu är den stora dagen kommen, då du fyller jämna år och får mottaga våra hyllningar.

Det där kändes lite högtravande – jag börjar om.

Kära NN! Eftersom du börjar bli till åren kommen … nej, fel igen.

Tänk att det ska vara så svårt att säga sitt hjärtas mening, när man ska tänka på ordvalet! Vad jag menar är följande: det är en himmelsk tur att du föddes för ett jämnt antal år sedan."

[...]

Kundomdöme

2 av 5 stjärnor
1 omdöme
5 stjärnor 0 0 %
4 stjärnor 0 0 %
3 stjärnor 0 0 %
1 stjärna 0 0 %

1 review for Allmänt tal till alla som fyller jämna ”erfarenheter”

  Betygsätt talet

  Du får talet i PDF-format direkt efter köp. Du kan även välja att få talet hemskickat med A-post.

  Såldes senast till:
  Göteborg, 2017

  Information om talskrivaren

  • Allmänt tal till blivande pensionär med många milstolpar kvar

   Ur talets inledning: Du ska bli pensionär! Av alla milstolpar i livet har pensionens påle länge ansetts vara den sista i raden. Efter den finns inga mål att uppnå och ingen kunskap att inhämta. Ingen spänning väntar runt hörnet. Det som återstår är umgänge med pensionärsgrupper och dagliga promenader i någon park, med en påse fågelbröd i handen. Som pensionär ska man träffa jämnåriga och minnas att det var bättre förr. Man ska sucka inför kommande ålderskrämpor. Man ska sjunka ned framför TV:n och somna under nyheterna, just innan vädret. Låter det här frestande? Nej, jag tänkte väl det.

   Vi tar en annan variant. Tänk dig en milslång strand med sidenmjuk sand, och ett livgivande klot som ymnigt flödar av lust att värma all nordisk frusenhet. Du hör havets rytmiska ton när vågorna vandrar iland med doften av saltmättad tång.

   Talet avslutas med: Själen bryr sig inte om ålder om det finns smak för det goda, om tanken vill stärkas och hjärtat vill sjunga. Du har många fler mål att nå och nya marker att utforska. Och inte minst: du bestämmer själv hur många milstolpar du har kvar.

   Talet passar som ett allmänt tal till någon som går i pension, och kan hållas av antingen släkting, vän, chef eller arbetskamrat.

   Innehåll: det finns oändligt många varianter på hur pensionärslivet kan se ut. Men ofta placerar vi oss själva i “åldersfack”, och med det reser vi onödiga hinder. Jämte de båda scenarier som målas upp ovan nämns ett tredje, där föremålet för talet är engagerat i ett spännande projekt där han hon) själv ska hålla ett tal.

   149kr
  • Till en 50-åring (gift eller sambo) från en släkting eller nära vän

   Talets inledning:

   Ett halvt sekel, halvvägs kommen, andetagen är djupare och helheten tydligare.

   Så kan man kanske symbolisera femtio år. Eventuella barn är vuxna och barnbarnen är kanske redan födda eller åtminstone påtänkta. Passionen i förhållandet har lagt sig till ro i en trygg famn. Läsglasögonen har funnit sin plats på näsan. Enkelt uttryckt: vardagen flyter lugnt.

   Men sedan då? ”Var det allt?”, frågar du. Nej, det är nu det börjar, det verkliga livet, och du står just nu på startlinjen.

   Det är som att bygga ett hus. Först läggs grunden, sedan reser man stolpar och takstolar. Därefter kommer tak och väggar.

   […]

   Utdrag ur återstående delar:

   Om att smycka ett hem: ”Det ska du börja med nu, och du kan välja och vraka. Du får byta färg och mönster hur du vill – det behöver inte bli rätt på en gång.”

   Om att ändra på sitt yttre: ”Som femtioåring är det dessutom fullt tillåtet, precis som när man är ung, att ändra på klädstil, frisyr och övrig lekamlig utrustning.”

   Om klassiskern, resandet: ”Tänk dig att äta spännande rätter i världens alla hörn och besöka exotiska marknader med lika exotiska priser. Tänk dig att låta solen måla dig gyllenbrun, medan havets musik vaggar dig till sömns.”

   Talets avslutning: “Efter smakrika upplevelser är det skönt att svepas in i vardagens trygga lunk. Stanna upp och begrunda, och dra in andan en extra gång med insikten att våra liv reflekteras i varje andetag.”

   149kr
  • Midsommar, då är inte sillen dum!

   Talets inledning:

   Jag tror nog att midsommarfirandet är den svenskaste av alla traditioner vi har. Sillen står säkerligen på varje svenskt matbord idag. Ett flertal intar också den lilla nubben, som hos allmogen på 1800-talet ansågs ”väcka livsandarna”. Då var man tvungen få upp värmen i kroppen innan dagens rutiner kunde börja. Vi dras inte med det problemet, men en och annan ”ande” lär bli väckt.

   149kr
  • Allmänt tal inför en fest, tänk om servetter också kunde tala!

   Det är dukat för fest! Det märks på servetterna. Till vardags brukar de ligga i någon låda. Men om de ändå skulle plockas fram ligger de platt mot bordet, som om de vore rädda för att upptäckas. Man hör nästan hur de klagar.
   – Du milde, här ligger vi en blåvardag och viker ut oss!
   Men nu är det annat ljud i skällan, nu kan jag höra hur de fnittrar och viskar.
   – Undrar vems läppar jag ska kyssa ikväll?

   Ett kort allmänt tal som passar för ett festligt tillfälle, litet som stort och där gästerna ska börja med att inta en måltid.

   Innehåll: Talet fortsätter med scenariot att både bestick, glas och porslin kunde tala för att övergå till matens lockelse och vår egen roll. Talet avslutas med: ”Det är du och jag som ska göra den här kvällen minnesvärd och vi kan helt enkelt inte misslyckas eftersom vi har hjälp av varandra.”

   149kr
  You've just added this product to the cart: