En vinterreflektion vid middagsbordet

En vinterreflektion vid middagsbordet

Det här är middagstalet som alla kan skratta igenkännande åt.
 Detta tal innehåller 500 ord och tar 2 minuter och 52 sekunder att framföra.

Det här är middagstalet som alla kan skratta igenkännande åt. Talet är en humoristisk skildring av sydligt boende nordbors inställning till vintern. Vår ständiga klagan över kyla och mörker kommer här till sin rätt. Mot slutet av talet omvandlas dock denna klagosång till en vilja att bemöta vintern med ett lättare sinne. Med glimten i ögat manar du dina medmänniskor att knyta näven och tillsammans ge sig ut i kamp mot nidbilden av vintern. Vintern har många möjligheter. Avslutningsvis knyter du ihop säcken genom att framhålla att middagar som den här med närhet och gemenskap är ett av vinterns goda värden.

Talet återfinns också, i en något omarbetad version, under kategorin Årstider – Vintertal. Namnet är där Vintern, både hatad och älskad.

139kr

Utdrag ur olika delar av talet:

Med en suck brukar det sägas att vintern är lång. Sydligt boende nordbor klagar över mörkret, över kylan, över bristen på snö eller vissa vintrar över för mycket snö, snö vid fel tidpunkt, snö som inte vill smälta, snöstormar och snöskottning. Vanligen tycker vi vuxna att allt som har med snö att göra är jobbigt. Om det inte är julafton.

[...]

Jag tycker att vi sluter en pakt här i dag. Precis som rökstoppet är ett medvetet val som kräver envishet och styrka, kan det krävas en del av oss för att vi ska kunna sluta klaga på vintern.

[...]

Kundomdöme

5 stjärnor 0 0 %
4 stjärnor 0 0 %
3 stjärnor 0 0 %
2 stjärnor 0 0 %
1 stjärna 0 0 %

Reviews

Det finns inga betyg för detta tal ännu

Bli den första att betygsätta detta tal “En vinterreflektion vid middagsbordet”

Du får talet i PDF-format direkt efter köp. Du kan även välja att få talet hemskickat med A-post.

Information om talskrivaren

 • NN, det här är mitt tack till dig

  Det här talet är till dina far- eller morföräldrar som ett par, därför att de hör ihop för dig. Du tackar dem för allt som de har gett dig, men framförallt för all deras kärlek och gästfrihet. Du berättar att du alltid kommer att bära dem med dig.

  124kr
 • “Dagen då pappa dör.”, “Farväl till min bror.” samt “NN, många är vi som saknar dig.”

  Tal 1: Dagen då pappa dör. Taltid: 3 min. 42 sek.

  Du har förlorat din far. På ett ögonblick var hans liv över. Allt han varit och allt han gjort tycks försvinna. Du stannar upp, världen runt omkring dig fortsätter. Det här är talet för dig som vill beskriva en sann far, som vill minnas honom och som framför allt vill tacka honom för allt som han har gjort och allt som han var.

  Talet återfinns även under kategorin Begravningstal – Make, far, farfar, morfar. Sista delen:

  […]

  Hans varma sätt att vara finns kvar och kommer till mig när jag besöker de platser där vi brukade vistas tillsammans. Hans kärlek och generositet, hans fasta hand, all den trygghet som han har givit, alla skratt som vi har delat, allting har jag kvar inombords. Det är inte lätt att förlora något så allomfattande stort som en far. Saknaden är evig. Må så vara. Jag är tacksam över min far, över allt han gjort för mig och över allt som varit. Tack för allt, pappa.

  *****

  Tal 2: Farväl till min bror. Taltid: 2 min. 52 sek.

  Du vill med det här talet ta farväl av din bror. Din bror var en människa som visste att ta vara på livet. Han hade ett öppet sinne och förmåga att ta vara på de möjligheter som erbjöds honom. Hans liv var inte svårare eller lättare än någon annans men han hade en lättsamhet och en tillförsikt till livet som få andra människor har. Din bror kunde även se andra människor och få dem att känna sig speciella. Du kände att han lockade fram dina bästa sidor. I dag tar du farväl av din bror, samtidigt som du vet att din bror aldrig lämnar dig helt då du bär honom med dig i ditt hjärta.

  Talet återfinns även under kategorin Begravningstal – Begravning av en bror.

  278kr
 • Att vara en del av det här företaget är en stolthet!

  Detta tal passar att hållas på det större industriföretaget som har omstrukturerat verksamheter samt lagt ner eller flyttat vissa delar. Talaren går snabbt och koncist igenom företagets nyttor och varför det är en stolthet att vara en del av verksamheten.

  94kr
 • Många stora män och jag

  Beskrivning av talet:

  Du fyller fyrtio år och ska fira detta genom att ha ett kalas. Du håller själv kvällens första tal och hälsar härigenom dina gäster välkomna.

  Det finns många män som har utfört stora handlingar vid ung ålder. Yngre än vad du är nu. Men det finns också många män som har väntat till efter fyrtio med att utföra sina stordåd. Du konstaterar att det finns hopp även för dig.

  124kr
You've just added this product to the cart: