En vinterreflektion vid middagsbordet

En vinterreflektion vid middagsbordet

Det här är middagstalet som alla kan skratta igenkännande åt.
 Detta tal innehåller 500 ord och tar 2 minuter och 52 sekunder att framföra.

Det här är middagstalet som alla kan skratta igenkännande åt. Talet är en humoristisk skildring av sydligt boende nordbors inställning till vintern. Vår ständiga klagan över kyla och mörker kommer här till sin rätt. Mot slutet av talet omvandlas dock denna klagosång till en vilja att bemöta vintern med ett lättare sinne. Med glimten i ögat manar du dina medmänniskor att knyta näven och tillsammans ge sig ut i kamp mot nidbilden av vintern. Vintern har många möjligheter. Avslutningsvis knyter du ihop säcken genom att framhålla att middagar som den här med närhet och gemenskap är ett av vinterns goda värden.

Talet återfinns också, i en något omarbetad version, under kategorin Årstider – Vintertal. Namnet är där Vintern, både hatad och älskad.

139kr

 • Utdrag
 • Omdöme (0)
 • Information
 • Om talskrivaren
 • Fler tal
Utdrag ur olika delar av talet:

Med en suck brukar det sägas att vintern är lång. Sydligt boende nordbor klagar över mörkret, över kylan, över bristen på snö eller vissa vintrar över för mycket snö, snö vid fel tidpunkt, snö som inte vill smälta, snöstormar och snöskottning. Vanligen tycker vi vuxna att allt som har med snö att göra är jobbigt. Om det inte är julafton.

[...]

Jag tycker att vi sluter en pakt här i dag. Precis som rökstoppet är ett medvetet val som kräver envishet och styrka, kan det krävas en del av oss för att vi ska kunna sluta klaga på vintern.

[...]

Kundomdöme

5 stjärnor 0 0 %
4 stjärnor 0 0 %
3 stjärnor 0 0 %
2 stjärnor 0 0 %
1 stjärna 0 0 %

Reviews

Det finns inga betyg för detta tal ännu

Bli den första att betygsätta detta tal “En vinterreflektion vid middagsbordet”

Du får talet i PDF-format direkt efter köp. Du kan även välja att få talet hemskickat med A-post.

Information om talskrivaren

 • Kärleken ett mirakel!

  Din bäste vän gifter sig! Det är en stor dag, inte minst därför att han har fått vänta länge på kärleken. Din vän är en man som har levt ett bra liv men som gjort det utan den riktigt djupa kärleken. Nu har han hittat den. Kvinnan i hans liv sitter i dag vid hans sida, som hans äkta maka. Detta är ett mirakel. Ett ännu större mirakel är dock kärleken själv. Kärleken har kraft att förändra människors liv. Även den som inte själv har tänkt att någonting saknas inser, när den rätta dyker upp, att kärleken tar livet till en helt ny nivå. Lättsamt men allvarligt menat talar du om kärleken. Du avslutar med en skål för brudparet.

  139kr
 • En ny människa

  Beskrivning av talet:

  Detta är ett tal som passar dig som gärna håller ett lekfullt och sprudlande tal. Talet har den fantastiska människokroppen som utgångspunkt. Armar, händer, ben och fingrar – tänk allt man kan göra med dessa! Du välkomnar barnet till världen, och talar till den nyfödda i all välmening. Du pratar om livet i stort, ger kloka råd och talar på ett lättsamt sätt om den nyfödda människans alla möjligheter.

  134kr
 • Livet på en nyckelpigas vis

  Du som håller det här talet vill hålla ett lättsamt, vackert och traditionsenligt tal till brudparet. Du gör detta genom att berätta en anekdot om hur nyckelpigor söker sin själsfrände, och när de hittat denna når deras liv fulländning. Från denna anekdot drar du en parallell till de nygifta om hur deras liv blomstrar tack vare att de har varandra.

  Talet återfinns, i en något modifierad version, även under kategorn Bröllop, till brudparet – Ej närstående.

  139kr
 • Återförening, svenskans vackraste ord?

  Talet uppehåller sig kring ordet återförening. Du talar om ordets innebörd och vill gärna ge det högre status. Ordet återförening får agera ram för ditt tal. Talet tar bland annat upp det faktum att humoristiska skildringar av just återföreningar inom litteratur och film är vanliga. En återförening innehåller en mängd ingredienser som lämpar sig för en underhållande intrig. Nu står ni inför möjligheten att uppleva detta själva. Du uppmanar dina forna skolkamrater att återknyta de band som kanske har blivit slitna, men också att söka nya bekantskaper i människor de kanske inte pratade så mycket med som unga.

  Talet lämpar sig för återföreningar där det är 10-30 år sedan ni gick i skolan tillsammans.

  139kr
You've just added this product to the cart: