I vårens första grönska

I vårens första grönska

Detta är ett poetiskt och högtidligt tal till brudparet som gifter sig om våren.
 Detta tal innehåller 402 ord och tar 2 minuter och 47 sekunder att framföra.

Detta är ett poetiskt och högtidligt tal till brudparet som gifter sig om våren. Talaren är en släkting eller vän till brudparet – gärna, men inte nödvändigtvis, en äldre sådan. I talet dras paralleller mellan den glädje och förväntan som präglar våren och det hopp som uttrycks då ett äktenskap ingås. Talaren jämför vidare den mognande kärleken med sommaren som snart ska slå ut i full blom, men pekar också på att äktenskapet liksom året går in i mörkare perioder och att det då kan krävas arbete för att man ska nå varandra på nytt. Avslutningsvis utbringas en skål för brudparet.

Talet återfinns även under kategorin Bröllop – till brudparet – Vårbröllop.

149kr

 • Utdrag
 • Omdöme (0)
 • Information
 • Om talskrivaren
 • Fler tal
Utdrag ur dess mitt:

[...]

Kärleken är i sig ett löfte. Det löftet får i äktenskapet sin tydliga form så att det kan stå starkt i såväl medgång som motgång. Då ni nu, i vårens första grönska, låtit detta ske mellan er har ni inte bara uttryckt ett fullbordat faktum utan också ett hopp. Ni tror på er kärlek och på varandra. Ni tror att det ska komma en sommar som ni tillsammans får dela. Låt det hoppet stanna kvar hos er. Det kan bära längre än vad man tror.

[...]

Kundomdöme

5 stjärnor 0 0 %
4 stjärnor 0 0 %
3 stjärnor 0 0 %
2 stjärnor 0 0 %
1 stjärna 0 0 %

Reviews

Det finns inga betyg för detta tal ännu

Bli den första att betygsätta detta tal “I vårens första grönska”

Du får talet i PDF-format direkt efter köp. Du kan även välja att få talet hemskickat med A-post.

Information om talskrivaren

 • Från odräglig unge till stilig man i sina bästa år!

  Detta humoristiska bröllopstal hålls lämpligen av en några år äldre storasyster till brudgummen. Syskonen har många minnen tillsammans och storasystern skämtar om gräl, rivalitet, svartsjuka och andra typiska situationer som syskon hamnar i. Framåt slutet av talet erkänner hon dock att lillebrodern nu har blivit en stilig man i sina bästa år som till och med har fått tillräckligt god hand med kvinnorna för att bli gift. Hon gratulerar bruden till hennes utmärkta val av make och utbringar allra sist en skål för brudparet.

  149kr
 • Pappas flicka

  Detta är ett mycket kärleksfullt och samtidigt enkelt tal som hålls av brudens far det återfinns även under kategorin Bröllop, till bruden – Brudens far talar). Talaren riktar sig till största del till bruden även om brudgummen blir omnämnd i mycket uppskattande ordalag framåt slutet. Temat är den speciella far-dotterrelationen som finns mellan talaren och bruden. Talaren minns hur han redan från början visste att hans dotter var ”pappas flicka” och beskriver sedan hur de busade och lekte tillsammans då hon var liten och ofta hade roligt ihop. I tonåren kom en period, som talaren nu kan skämta om, då hans dotter väl mest tyckte att han var töntig och ibland skämdes över honom inför kompisarna. Men det repade sig snart! En ny och fördjupad relation kunde uppstå, med plats för både vänskap och många gemensamma aktiviteter.

  Nu när dottern gifter sig känner talaren sig visserligen lite vemodig och kanske åsidosatt, men han inser att dottern måste ha ett eget liv och göra egna val och han gläds med henne i hennes glädje. Trots allt finns ju dottern och den goda relationen kvar, nu utökad med dotterns make.

  Avslutningsvis utlyser talaren på traditionellt vis en skål för dottern och brudparet.

  I talet nämns flera aktiviteter som far och dotter har ägnat sig åt tillsammans, nämligen gå i skogen, idrotta och spela spel. Har man inte gjort detta kan man byta ut dem mot andra. Fadern berättar också om hur roligt det har varit att skoja och busa med varandra.

  179kr
 • All äkta respekt är ömsesidig

  Det här talet hålls lämpligen av en lärare eller rektor på en mellan- eller högstadieskola. Talet tar på ett enkelt sätt upp vad respekt innebär och varför det ibland kan vara svårt att visa varandra respekt. Grundtanken är att respekt kräver ömsesidighet och öppenhet. Varje människa har rätt att tänka, tycka och känna vad hon vill, men hon får för den sakens skull inte bete sig hur som helst. Läraren/rektorn tar även upp skillnaden mellan att sätta sig i respekt och att få respekt; medan det ena grundar sig i rädsla så grundar sig det andra i öppenhet. Eleverna uppmanas också till att tala med någon vuxen om de hamnar i en situation där de utsätts för kränkningar eller själva riskerar att kränka någon annan.

  139kr
 • Student tackar klassföreståndaren för tre givande år

  Det här talet hålls av någon ur en avgångsklass på gymnasiet till klassföreståndaren som följt denna klass under tre års tid. Klassföreståndaren är en omtyckt och duktig lärare som har betytt mycket för många av eleverna i klassen; detta är något som talaren nu tar fasta på i sitt tal. På ett humoristiskt och varmt sätt låter han/hon klassföreståndaren förstå hur tacksamma eleverna är mot henne/honom och hur vemodigt de nu tycker att det är att skiljas åt. Talarens förhoppning är att läraren ska komma ihåg sina elever precis som eleverna kommer att komma ihåg henne/honom, även om hon/han till hösten får en ny klass. Avslutningsvis ges läraren ett stort tack, å hela klassens vägnar.

  139kr
You've just added this product to the cart: